beauty farmasi

SAVETI ZA ZDRAVO SUNČANJE

00:02:00Jecin Farmasi Kutak

Svi znamo da sunce nije prijatelj naše kože i moramo biti oprezni. Da biste uživali na suncu i bili maksimalno zaštičeni, ovde su stvari koje treba uraditi, i ne raditi sa svojim kremama za sunčanje.
Najpre imajte na umu da je sunce  isto u gradu i na plaži, zato ne zaboravite da zaštite svoje telo kada ste na otvorenom, čak i ako je to samo piće na terasi ili kratka letnja šetnja. Ako vaša dnevna ili BB krema uključuje zaštitu od UV zračenja, proverite da li je to dovoljno. 
 UVA zraci su štetni i ubrzavaju process starenja kože. Zato budite pažljivi kada kupujete kremu za sunčanje. Birajte proizvide “novije generacije” koji pružaju zaštitu od infracrvenih i ultraljubičastih zraka. 
 

 Procenite koja krema je najbolja za vas
 Prva stvar koju treba da uradite je da procenite koji faktor zaštite od sunca je napravljen za vašu kožu u zavisnosti od tipa vaše kože. 
Ukoliko imate veoma svetlu kožu, plavuša ste ili crvenokosa i imate pege koje se pojavljuju na suncu izbegavajte izlaganje na suncu između podneva i 16 časova i ne štedite na indeksu zaštitnog faktora. Odaberite SPF 50. 
Ako i mate svetlu kožu, plavuša ste ili smeđokosa i dobijate postepeno ten - izaberite kremu sa zaštitnim faktorom od 30 do 50 u zavisnosti od intenziteta sunca. 
Ako imate tamniji ten, smeđu kosu i lako dobijate osunčani ten na suncu, predlažem da odaberete kremu sa zaštitnim faktorom od 20 ili 30. 
 Ako imate izrazito tamnu kožu i čak i ako nikada ne dobijete opekotine od sunca, morate se zaštititi od sunca. Zaštitite se kremom sa zaštitinim faktorom 10.

Redovno nanosite kremu za sunčanje 

Dobro je naneti kremu za sunčanje pre odlaska na plažu, ali kada dođete ponovo nanesite kremu za sunčanje. Najmanje jednom u 2 sata potrebno je da ponovo nanesete kremu ukoliko imate vrlo svetlu boju kože, a svaka 3 do 4 sata za tamniji ten i posle plivanja. Postoje vodootporne kreme, ali potrebno je da obnovite sloj kreme za optimalnu zaštitu. 

Kupite novu  kremu svake godine 
Neki kažu da je to komercijalni argument, ali krema za sunčanje zaista imaj jednogodišnji rok trajanja. Kreme kojima je istekao rok trajanja reaguju veoma loše na koži prilikom zagrevanja. Ako nema vremensko ograničenje na pakovanju, nije opravdanje, napišite ga sami. 

Osetljiva područja 
Vodite računa o osetljivim delovima tela i češće ih mažite. 
Posebno osetljivie oblasti su ruke, noge, uši, područje oko očiju, područje oko usana i same usne, skalp...  Razmislite takođe o "konturama" odeće ili kupaćih kostima, nema ništa gore nego opekotine od sunca na ovim lokacijama. Imajte na umu i da je sunce je najgori neprijatelj tetovaža! Ono ubrzava starenje kože i prenosi boje mastila na površinu kože. Ukoliko imate tetovaže na telu, odlučite se za kreme sa visokom zaštitom (faktorom 50 ili više) ili za specijalne krema za tetovaže. 


Ne čekajte da se zagrejete na suncu 
Ovo je definitivno greška koju treba da izbegavate. Mnogi ljudi koriste kremu za sunčanje nakon što njihova koža postane topla od sunčevih zraka. Ukoliko je vaša koža topla, zraci su već u kontaktu sa kožom. Da bi to izbegli, nanesite svoju zaštitu pre nego što obučete kupaći kostim i izađete na sunce. Ne zaboravite da stavite novi sloj malo kasnije. 


You Might Also Like

0 коментара

Popular Posts